Petra – Intrarea in Cetate

TabereCuSuflet.165Intrarea in Petra (Bab as-Sīq) se face prin niste chei inguste si spectaculoase, care se deschid la emblematicul templu Khaznet al-Faraoun sau Comoara Faraonilor.
Cheile au 1200 m lungime, 3 m latime si 100-200 m inaltime, iar geneza lor este aparte: au fost formate prin actiuni tectonice, actiunea apei aparand ulterior.
La intrarea in Bab as-Sīq se mai vad urmele unor nise, probabil pline cu statui, a unui arc, daramat la sfarsitul sec XIX si a unor locuinte sapate in stanca, in care stateau soldatii ce pazeau intrarea. Tot la intrare se pot vedea un baraj si un tunel inalt de 8 m si lung de 100 m – constructii hidrologice inaltate de inginerii nabateeni i.en. pentru a alimenta cu apa orasul.

Asteptand plini de nerabdare Templul de la capatul cheilor – enigmaticul Khaznet al-Faraoun – ne-am oprit pe la jumatatea cheilor, impresionati un monument aparte: o Caravana de Camile cu doi Insotitori, sapati in stanca peste tunelul de scurgere a apei. Partea de sus este erodata, insa monumentul este de-a dreptul impresionant. Din momentul in care l-am vazut am simtit ca in fata ne asteapta o Comoara pentru care merita sa bati un drum, oricat de lung.

Iata cateva poze din Bab as-Sīq

Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

One thought on “Petra – Intrarea in Cetate

  1. Pingback: Petra – Orasul | In Jurul Lumii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s