Petra – Orasul

TabereCuSuflet.272In cele ce urmeaza va propunem o incursiune intr-un loc fermecat. Caci putine orase ale lumii antice au reusit sa fascineze si sa inflacareze imaginatia oamenilor, inca de la inceputuri, asa cum a facut-o Petra.

Cunoscut ca “Orasul trandafiriu” datorita culorii pietrei in care a fost sapat, Petra este situat in muntii desertici ai Iordaniei. A fost construit de nabateeni, in sec IV i.en si se intinde pe o suprafata imensa, fiind nevoie de aproape o zi sa il strabati de la un capat la altul! Se presupune ca abia 1% din Oras a fost scoasa la lumina!
Inca din antichitate era cunoscut ca un loc de pelerinaj datorita templelor sale. Orasul a fost cucerit de imparatul roman Traian, la scurt timp dupa ce i-a infrant pe stramosii nostri daci. A continuat insa sa fie un loc de pelerinaj chiar si dupa cucerirea ataba din sec VIII.

Sapat in stanca rosie a desertului iordanian, Petra a fascinat si continua sa o faca atat prin splendoarea constructiilor inconjurate de o aura mistica, cat, mai ales, prin legendele si controversele tesute in jurul sau.
Considerat multa vreme doar un oras pierdut al antichitatii, Petra este redescoperit in 1812 de catre un explorator elveţian, Johann Ludwig Burckhardt. In fapt, Petra a fost o destinatie necunoscuta numai europenilor, orasul fiind un adevarat loc de pelerinaj pentru sultani in timpul Evului Mediu.

Orasul a fost asociat multa vreme cu imaginea biblica a lui Moise. De fapt, ultimii sai locuitori, cavalerii templieri, il vor numi “Château de la Valée de Moyse” in timp ce valea adiacenta va primi numele de “Wadi Musa”( Valea lui Mosie). Conform traditiei arabe si a celei crestine, Petra este locul in care Moise a facut apa sa tasneasca din stanca si, tot aici s-ar afla mormantul lui Miriam, sora acestuia.

Dar ceea ce a reusit sa inflacareze imaginatia multor aventurieri si oameni de stiinta deopotriva este legenda tesuta in jurul faraonului plecat in urmarirea lui Moise. Conform miturilor, acesta ar fi oprit in Petra pentru a ascunde o mare comoara. In fapt, primul monument care se infatiseaza privirii vizitatorilor la intrarea in oras este un edificiu impunator de peste 40 de metri inaltime, care poarta denumirea de Khaznat al-Faroun (Trezoreria faraonului).

De aici si pana la o veritabila vanatoare de comori pe parcursul intregului Ev Mediu nu a mai fost decat un pas. Chiar si astazi mai sunt vizibile urmele gloantelor trase de beduini in urnele care decoreaza monumentul, in speranta ca aurul va incepe sa curga din acestea.

Probabil cea mai remarcabila realizare a nabateenilor a fost procedeul prin care acestia au reusit sa colecteze si sa gestioneze apa creind o veritabila oaza in mijlocul desertului. Inca mai sunt vizibile sculpturile uriase care impodobesc Siq-ul, care reprezentau caravane transportand apa.

De altfel, apa era un element vital al comunitatii. Descoperirile arheologice au scos la iveala un intreg complex de diguri si cisterne in care apa era stocata, fapt ce le permitea locuitorilor sa prospere chiar si in anii secetosi.
Nabateenii concepusera un sistem ingenios care sa pompeze apa de la peste 50 de metri adancime, sistem ramas o enigma pana astazi, in ciuda numeroaselor teorii cu privire la acesta. Cu toate acestea, se pare ca, pana si ei uitasera procedeul prin care acesta era pus in functiune, dovezile arheologice aratand ca locuitorii au parasit orasul in urma unui cutremur devastator din sec IV e.n. care a distrus mecanismul de pompare al apei.


Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

One thought on “Petra – Orasul

  1. Pingback: In Jurul Lumii | Tabere Cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s