Poiecte Ecologice la Aqaba

TabereCuSuflet.555Pe coasta iordaniana a Marii Rosii, la Aqaba, exista mai multe proiecte ecologice menite sa protejeze ecosistemul coralilor. Prin programul WeCare Ajutor pentru o Lume mai Buna, Asociatia Tabere cu Suflet s-a implicat in doua dintre aceste proiecte.

Unul dintre primele lucruri pe care le remarci in Iordania este grija autoritatilor pentru vestigiile istorice si pentru mediu. Vazand cum iordanienii isi acopera ruinele pentru a le proteja, cum isi protejeaza Rezervatiilor Naturale si cum isi monitorizeaza atent recifele de corali, nu ai fi zis ca ne aflam intr-o tara araba, unde grija pentru mediu si pentru trecut lasa, in multe locuri, de dorit. Amintindu-ne cum se taie padurile la noi, ne-am dori impartasim macar putin din aceste proiecte si din mentalitatea care le pune in miscare.

Aqaba este al doilea oras al tarii – un orasul port situat pe ingustul litoral Iordanian al Marii Rosii. Aici sunt in derulare doua proiecte ecologice, gestionate de Parcul Marin Aqaba. In decembrie 2014, Asociatia Tabere cu Suflet a luat parte la acestea.

Unul dintre ele, Coral Cleaning Day,  se adreseaza atat turistilor cat si autoritatilor. O zi pe saptamana, de obicei martea, turistii sunt indemnati sa stranga gunoaiele de pe plaja, iar scufundatorii – profesionsti si recreationali – sa le stranga pe cele de sub apa. Este o actiune simpla, cu impact vizibil asupra mediului si a mentalitatii oamenilor.

Al doilea proiect gestionat de Parcul Marin Aqaba, presupune Translocarea Recifelor de Corali si implica studii aprofundate si o mana de lucru specializata. Prin construirea unui nou Port Martim la granita cu Arabia Saudita, urmeaza sa fie distrus un recif de corali. Coralii dezvolta unul dintre cele mai bogate si devrse Ecosisteme. Desi ocupa o fractie infima din suprafata pamantului, aici traiesc 10% din speciile regnului animal.
Din acest motiv, Parcul Marin Aqaba, in colaborare cu Programul de Dezvoltare al Natiunuilor Unite (UNDP), si-a propus sa mute coralii intr-un loc mai sigur. Pentru aceasta a fost ales un habitat langa Cedar Pride. Coralii sunt sectionati si transportati cu ajutorul unor casti speciale, apoi sunt asezati in noua locuinta si cimentati cu o substanta ce nu afecteaza structura coralului. Toata actiunea este efectuata de catre scafandrii cu autonomie mare. Pana acum, rata de reusita este de peste 80%.

Iata cateva imagini din timpul derularii acestor proiecte (link 1, link 2).

Mai multe detalii despre Translocarea Coralilor pe pagina Parcului Marin Aqaba.

Advertisements

One thought on “Poiecte Ecologice la Aqaba

  1. Pingback: Programul WeCare Ajutor pentru o Lume mai Buna | Tabere Cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s