Uriasii Elvetiei

TabereCuSuflet056Matterhorn (4478 m) si Eiger (3970 m) sunt doua varfuri legendare din Alpii Elvetieni.

Matterhorn, cu forma sa piramidala, a devenit un simbol al Elvetiei si al Alpilor. A ramas mult timp necucerit si multi alpinisti si-au jertfit viata incercand sa-l domoleasca, lucru care doar i-a crescut faima si mai mult. A fost escaladat in premiere pe 14 iulie 1865, de catre o echipa condusa de Edward Whymper, la capatul unei curse foarte stranse. Ascensiunea a fost realizata pe creasta estica, traseu considerat “cel mai imposibil dintre toate traseele imposibile”:) Cand au ajuns pe varf, pe versantul sudic, cu doar 400 m mai jos, o echipa formata din 4 oameni, in frunte cu Carrel, se uitau catre ei. Plini de dezamagire, s-au retras infranti. Whymper a stat pe varf pret de o ora, cat sa construiasca o piramida din pietre, apoi au inceput coborarea. La un moment dat, unul dintre alpinisti s-a impiedicat, luand cu el in prapastie alti 3 colegi! 4 dintre cei 6 alpinisti si-au pierdut viata in acest accident. Doua zile mai tarziu, Carrel s-a intors si a ajuns pe varf urmand creasta sudica.
Tragica ascensiunea a lui Wymper a insemnat cucerirea unui simbol al Alpilor, dar si o cotitura in alpinismul mondial. Cu aceasta ascensiune se incheie asa numita “Varsta de Aur a Alpinismului”.

Eiger este un varf ceva mai scund decat Matterhornul, dar cu o faima chiar mai mare. Face parte dintr-un lant muntos, alaturi de Jungfrau (Fecioara) si Monch (Calugarul), in timp ce Eiger se poate traduce prin Oger – Capcaunul. A fost escaladat in premiera in 1858, insa adevarata batalie s-a dat pentru cucerirea renumitei sale Fete nordice. Alaturi de Matterhornului si Grandes Jorasses, Fata nordica a Eigerului – un perete aproape vertical, inalt de 1000 de m si maturat de avalanse – face parte din Trilogia Marilor Pereti ai Alpilor. A fost urcat in premiera in 1938 de catre o echipa mixta, germano – austriaca, din care facea parte si Heinrich Harrer, cunoscut pentru cartea sa Sapte ani in Tibet. Pana la acea data, cel putin 65 de alpinsiti isi pierdusera viata incercand sa escaladeze peretele in incercari dramatice! Evolutia alpinsitilor pe perete este usor de observat din hotelurile de la poalele muntelui, asa ca multi ziaristi au venit aici pentru a relata evenimentele, ceea ce a crescut si mai mult legenda Eigerului!

Mai multe poze din expeditia de escaladare a celor doua varfuri aici.

Advertisements

One thought on “Uriasii Elvetiei

  1. Pingback: Pe Varfuri de Legenda | Povestiri despre Schi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s