Statuile din Insula Pastelui

InsulaPasteluiInsula Paștelui este faimoasă pentru statuile sale monumentale. Acesti colosii sculptati in bazalt care cantaresc cateva zeci de tone, au fost deplasati zeci de km pana la locul de amplasare, folosind copacii de pe insula ca un pat mobil. Utilizarea intensa a copacilor a dus la taieri masive si a generat un adevarat dezastru ecologic, incheiat cu disparitia populatiei autohtone!
Dezastrul din Insula Pastelui reprezinta un semnal de alarma pentru degradarea culturală și de mediu din cauza exploatarii iraționale a resurselor naturale.

Marile statui de piatră denumite moai și pentru care Insula Paștelui este faimoasă, au fost sculptate între anii 1100 și 1680. Până acum a fost inventariat un total de 887 de statui monolitice, adica sculptate dintr-un singur bloc de piatră. Pana acum cativa ani erau cunoscute sub numele de „Capetele din Insula Paștelui”, insa cercetarile recente au aratat ca statuile sunt de fapt reprezentări complete de torsuri sau de figuri îngenunchiate și cu mâinile petrecute peste abdomen. Unele statui moai au fost îngropate până la gât în decursul timpului din pricina alunecărilor de teren.

Aproape toate statuile moai  au fost sculptate în roci din cenușă vulcanică solidificată sau în tuf provenit dintr-o singura cariera – craterul vulcanului Rano Raraku, acum stins. Nativii care le-au sculptat au utilizat doar dălți din piatră făurite din bazalt, dintre care unele se mai găsesc abandonate în cariera de piatră. Dălțile din piatră erau ascuțite prin cioplire. Pietrele vulcanice din care erau sculptate statuile erai mai întâi umezite iar apoi, în timpul procesului de sculptare erau udate periodic. Lucrul la statui era făcut în echipe numeroase, simultan la mai multe statui. O singură echipă compusă din cinci sau șase oameni ar fi avut nevoie de un an pentru sculptarea unui singur moai. Fiecare statuie reprezenta liderul decedat al unui neam sau familie extinsă.

Doar o mica parte dintre aceste statui au fost instalate la locurile lor în vreme ce aproape jumătate dintre ele zac în cariera de la Rano Raraku. Restul de aproximativ un sfert se află risipite prin toată insula, probabil abandonate în drumul lor spre locul de amplasament. Cel mai mare moai urcat pe platforma sa este „Paro”. Cântărește 82 de tone și are 9,8 metri înălțime! Mai există câteva statui similare ca dimensiuni și greutate pe coastele sudice și nordice ale insulei. Încă nu este cunoscut cum au fost deplasate statuile. Unii au sugerat că transportul acestora a necesitat un miro manga erua, adică un fel de sanie în formă de Y, trasă cu ajutorul unor funii făcute din scoarța dură a arborelui Hau-hau  care erau legate în jurul gâtului statuii. Pentru deplasarea în acest mod erau necesari între 180 și 250 de oameni, în funcție de mărimea statuii.

Sursa: wikipedia & Foto: natureworldnews

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s