Tikal – in inima Imperiului Mayas


TabereCuSuflet.0092

Tikal este unul dintre cele mai impresionante orase ale civilizatiei Maya. Ascuns in jungla din Guatemala, siteul ascunde multe mistere inca neelucidate!

Civilizatia maya a aparut pe continentul american cu doua mii de ani inainte de era noastra. Un popor stravechi, care, prin cultura, arta, arhitectura, sisteme matematice si astronomice a contribuit masiv la dezvoltarea omenirii. Cu timpul insa, civilizatia maya a intrat in declin, lasand, pe langa mostenirea culturala, multe, foarte multe intrebari si enigme.

Numele de Tikal, care in limba mayasa inseamna „locul unde se aud vocile spiritelor”, a fost dat dupa descoperirea lui de catre europeni, in anii 1840. Probabil complexul monumental si parasit, plini de umbre si amintiri despre maretia de odinioara i-a emotionat intr-atat pe cercetatori, incat au decis sa intareasca acest sentiment cu un nume corespunzator.

In realitate, in vremurile mayase, Tikal a existat ca Yax Mutal, un oras imens, care se intindea pe o suprafata de 60 de kilometri patrati, presarata cu sute constructii de piatra. Deocamdata, nu au fost dezgropate toate. In centrul acestui complex se ridica sase piramide in trepte, cu temple pe acoperis. In complexul arheologic se mai gasesc, palate, piete, stadioane pentru pelota, ba chiar si o inchisoare.

Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s