Croatia

Croatia_pasman
Croatia este supranumita Tara celor 1000 de insule! Iti trebuie ani sa explorezi aceasta lume minunata, de la Galesnjak – Insula Indragostilor, numita astfel datorita conturului in forma de inima, pana la arhipelagul Kornati cu Rezervatia sa naturala!
Am selectionat 12 dintre cele mai cunoscute si mai frumoase insule croate:

GoldenCape_Brac1. Insula Brac se afla la aproximativ 1000 km de Bucuresti. Accesul se face din Split sau Makarska. Este renumita pentru stancile albe de calcar, padurile verzi de maslini si marea curata si albastra. Plaja Zlatni Rat, denumita si Cornul de Aur, este renumita in toata lumea. Pe malurile peninsulei lungi de 500 m se afla o plaja cu pietris fin si apa calda, putin adanca. O alta plaja renumita de pe insula se afla intr-un loc mai ascuns, pe malul rosiatic al golfului Lovrecina, pe care merita sa il vizitati. Supetar este portul in care acosteaza feriboturile, langa Supetar  se afla Sutivan si Sumartin, iar la mijlocul insulei se afla capitala Brac. Milna este un micut sat de pescari care are plaja cu nisip.

Croatia_Ciovo2. Insula Ciovo se afla la aproximativ 1100 km de Bucuresti, fiind accesibila printr-un pod din orasul Trogir. Pe insula se gasesc mai multe monumente istorice, statiuni cu viata de noapte si plaje frumoase, cu vegetatie mediteraneana. Cele doua statiuni gemene, Okrug Gornji si Okrug Donji sunt situate in golfuri ferite, fiind ideale pentru sporturi acvatice. Aici se gasesc mai multe restaurante si cluburi excelente si, de-a lungul anului, au loc diferite festivaluri. Tot aici se gaseste cea mai buna plaja, “Copacabana de Trogir” lunga de 2 km, precum si plaja de nudisti Mavascica. Plaja cu nisip Saldun se gaseste in Mastrinka, in Arbanija se afla multe plaje mici, cu atmosfera placuta, iar din portul Slatine putem pleca in excursii cu vaporul. Aici se afla plaja Kava – o plaja naturala, fara amenajari facute de om.

croatia_cres3. Insula Cres este o insula neinvadata inca de turism. Se poate ajunge cu feribotul de pe insula Krk, iar deplasarea se face pe jos, inclusiv in capitala Cres! Unul dintre cele mai renumite locuri de aici este lacul cu apa dulce Vranjsko, aflat in mijlocul insulei. Cea mai frumoasa plaja, Sveti Ivan, se afla in Lubenica. Tot aici gasim si minunata Grota Albastra. Accesul este mai dificil, din acest motiv pentru cei copii este recomandata plaja campingului din micutul sat pescaresc Martinscica. Este o plaja cu nisip, adancimea apei crescand treptat. In apropierea localitatii Punta Kriza putem descoperi o zona cu natura inca nealterata. Din Cres putem trece podul in Losinj si putem explora cu barca cele aproximativ 30 de insule mici aflate in apropiere.

Croatia_Telascica4. Dugi Otok, este poarta de intrare in Parcul National Kornati. Dupa cum ii spune si numele (dugi  = lung) este o insula lunga si ingusta, la care se ajunge cu feribotul din Zadar. Are doua porturi mari: Brbinj, in mijlocul unui codru de maslini si capitala Sati, unde acosteaza navele de pasageri. Dugi Otok este locul ideal pentru excursii pe apa si sporturi nautice. Se poate vizita farul Veli Rat si cele trei lacuri, dintre care cel mai renumit este lacul cu apa sarata din Rezervatia Naturala Telascica. Apa este mult mai sarata decat apa marii, fiind aproape imposibil sa te scufunzi. Dugi Otok este plina de magarusi salbatici si plante exotice. Aici vin turisti din intreaga Dalmatie pentru a vedea minunile insulei.

Croatia_Hvar5. Insula Hvar este o insula insorita, cu campii intinse cu rozmarin si lavanda. Accesul se face cu feribotul din Split. Vasele de pasageri ajung in portul Stari Grad, despre care se spune ca este cea mai veche localitate din Croatia. Aici sunt multe atractii si locuri de vizitat. Statiunile importante sunt Jelsa, cu plaja Grebisce, satul pescaresc Vrboska, cu plaje cu nisip si Muzeul Pescaritului, iar in capatul sudic al insulei se afla Sucuraj, de unde putem lua feribotul spre Drvenik. Capitala Hvar ofera multe programe culturale si de divertisment. nu departe se afla Insulele Iadului cu niste plaje minunate, pe care putem ajunge cu taxiul acvatic. Pe partea dinspre larg a insulei se afla alte trei sate de vacanta, Ivan Dolac, Sveta Nedelja si Milna.

Croatia_Korcula6. Insula Korcula este considerata de multi cea mai frumoasa insula din Croatia. Accesul se face cu feribotul din Split. In Korcula se gasesc cladiri medievale, alei inguste, vegetatie bogata, mare cu apa de cristal, vinuri alese si plaje minunate. Un program interesant este turnirul Moreska, organizat la sfarsit de iulie. Din capitala Korcula de unde putem ajunge cu feribotul pe peninsula Peljesac, pe pitoreasca insula Mljet sau pe cele 19 insule ale arhipelagului Skoji. Lumbarda are doua plaje vestite, cu nisip – Bili Zal si Przina – iar portul Vela Luka este o statiune cu apa termala dar si un paradis pentru scuba. Pe partea dinspre larg se afla Brna si Prizba, un loc ideal pentru cei care isi doresc o vacanta linistita.

Croatia_Krk7. Insula Krk este legata de continent printr-un pod. Prima localitate intalnita este Omisalj, o statiune care freamata de viata. Njivice si Malinska sunt orasele mai linistite, iar la Punat, pe plaja, este un complex acvatic cu un tobogan urias. In capitala Krk se gasesc multe atractii si programe. La Baska se afla una dintre cele mai frumoase plaji cu pietris din Croatia. Localitatea vecina, Stara Baska, si-a pastrat aspectul de oras medieval, iar plaja de aici este foarte frumoasa. Vrbnik este un satuc din varf de munte cu o priveliste de vis. In aproiere se afla Silo, un golf cu apa mica, cu plaje cu nisip si cu namol negru cu efect terapeutic. Pe insula este o retea de poteci si piste de bicicleta.

8. Croatia_LosinjInsula Losinj, despartiat de insula Cres printr-un canal, este cunoscuta datorita turismului balnear si a coloniei de delfini care salasluieste in apropiere. Sunt doua localitati, Mali Losinj – un oarasel mai mare si mai dezvoltat – si Veli Losinj, cu un aspect de oras medieval, cu strazi inguste. Pe insula se afla plaje foarte frumoase, insa nu de genul cu plamieri si sezlonguri:) Golfurile Cikat si Suncana dispun de plaje deosebit de curate, cu stanci si pietris, alternate insa cu fasii de nisip, iar Liski este o plaja cu nisip alb, stralucitor. Plaje excelente se afla si pe insulele mici din apropiere, Ilovik, Susak, Orjule si Unije. Aici se afla o pestera, un recif si o epava care asteapta sa fie descoperite de catre amatorii de scuba. Pe insula se afla o pista de biciclete cu o lungime de 30 km.

Croatiamurter9. Insula Murter este destinatia preferata pentru scuba si pentru sporturi cu vele, fiind o alegere buna atat pentru vacante de recreere cat si pentru cele active:) Accesul se face pe podul de la Tisno. In apropiere se afla Parcurile Nationale Kornati, Paklenica si Krka precum si Rezervatiile Naturale Telascica si Vransko Jezero. Iata cateva statiuni populare de pe insula: Tisno este o localitate moderna la intrarea pe insula, cu piete si parcuri mari, Betina – cu un peisaj mirific si trei plaje superbe cu nisip si pietris, Zdrace – de unde se poate vizita arhipelagul Kornati, Plitka Vala sau Kosirina. Capitala Murter este un frumos oras vechi, cu plaje cu nisip precum Cigrada, Podvreske si Slanica. Aici se afla mai multe scoli de scuba. Murter mai este cunoscuta pentru uleiul de masline fabricat aici. De asemenea, este un loc cunoscut pentru excursiile de pescuit big game fishing.

Croatia_Pag10. Insula Pag este o insula cu doua “fete”. O parte este complet pustie, partea dinspre mare fiind in schimb acoperita cu vegetatie. Stancile din calcar alb se oglindesc frumos in apa. Accesul se face din Zadar, pe pod sau cu feribotul. Iata cele mai cunoscute statiuni: capitala Pag cu stilul sau italian, Mandre care este potrivita pentru o vacanta linistita, Novalja – un oras in permanenta miscare, aici aflandu-se vestita plaja Zrce Beach unde petrecerile tin non stop. Nu departe se afla plaja de nudisti Strasko. Langa satul Metajna se afla o alta plaja frumoasa, romantica, cu pietris alb, Rucica. Aic se gasesc si doua plaje frunoase, cu nisip, Trincel si Sveti Duh, care are 5 km lungime. Pe insula este o pista de biciclete cu o lungime de 100 km!

Croatia_pasman11. Insula Pasman este o insula cu dealuri si vai cu vegetatie luxurianta, plaje frumoase si multe insule nelocuite ce asteapta sa fie descoperite! Accesul se face cu feribotul din Biograd si pe podul spre Ugljan, cele doua insule fiind unite in trecut. Pe insula se afla un singur drum care leaga localitatile. Sunt mai multe plaje cu nisip si apa mica si toate sunt gratuite: Dobropljana, Mrljane, Pasman, Kraj, Tratica, Nevidane, Zdrelac, Matlovac si plajele din cele 7 golfuri de la Tkon, cele mai cunoscute fiind Vruljica, Juzna, Sovinje pentru nudisti si Ugrinic. Insula Pasman nu are viata de noapte, fiind mai potrivita pentru odihna si excursii.

Croatia_Rab12 Insula Rab este ideala daca vreti sa zaceti toata ziua pe plaja:) Accesul se face cu feribotul din Jablanac, iar  cel mai cunoscut sat este Lopar, cu 22 de plaje frumoase. Raiska Plaza (Plaja Raiului) are apa putin adanca si calda si nisip fin, fiind o alegere perfecta pentru copii mici, la fel si plaja Suha Punta. Plaja Sahara este pentru nudisti, iar plaja Pudarica, la 10 km de Rab, este un loc cu petreceri non stop. Pe insula sunt multe sate mici de vacanta, cuma r fi Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mudanije, Supetarska Draga, Rab si Lopar. Merita sa plecati in excursii cu vaporul sau barca pe insulele din zona sau pentru a descoperi bogata fauna subacvatica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s