Valea Loirei

048_stdValea Loarei este cunoscutǎ in intreaga lume pentru castelele sale impozante și somptuoase, amplasate pe fastuoase domenii nobiliare pe malurile Loarei si afluenților sǎi. Cine călătoreşte aici descoperă întreaga istorie a Franţei în oraşele, castelele, fortăreţele, catedralele şi abaţiile impresionante, în parcurile şi grădinile splendid amenajate de celebri arhitecţi peisagişti. Aici au trăit regi şi regine care hotărau soarta Europei apusene, aici s-au ţesut intrigi şi trădări, iar prinţii şi eroi medievali au apărat cu sabia în mână gloria coroanei şi onoarea prinţeselor. 

Valea Loarei este regiunea cu cea mai mare densitate de castele din intreaga lume. Este foarte greu să afli numărul lor exact. Resedinte medievale sunt cateva sute, insa in termenul mai larg de castel intra cateva mii de cladiri aflate in aceasta regiune!
Iata cateva dintre cele mai renumite castele de pe valea Loarei:


045_stdCastelul Chambord
cel mai mare de pe valea Loirei si este unul dintre cele mai renumite castele din lume. Este situat la 15 km de Blois, si este cunoscut datorită scarii duble a lui Leonardo da Vinci ai a unei foarte distincte arhitecturi renascentiste franceze care îmbină stilul tradițional cu structuri renascentiste.
Castelul a fost construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa. A fost inaltat din ordinul regelui Francisc I între anii 1519 și 1547. Are 365 de camere care sunt mari, spațioase și încălzite de șeminee. Pe lângă camere, castelul mai are o bucătărie, o capelă și o sală de teatru. Lângă castel sunt grajdurile și grădina. Scara principală a fost proiectată de Leonardo da Vinci și este dublu spiralată. În prezent castelul este în proprietatea statului francez și este muzeu.

059_stdCastelul Blois este situat pe Valea Loarei mai precis pe malul de nord-est al fluviului în orașul Blois din Departementul Loir-et-Cher, Franța. Între anii 1498 – 1589, el a fost reședința nobililor din casele de Valois și Orléans.
În secolul X contele de Blois a fost arestat și închis în unul din turnurile castelului. Ultimul conte de Blois a vândut la sfârșitul secolului XIV castelul casei de Valois care devin ulterior monarhi.
Ludovic al XII-lea al Franței și Francisc I al Franței au folosit clădirea ca reședință principală și au construit o serie de anexe și amenajări exterioare. Ultimele lucrări de construcție au loc în secolul al XVII-lea, după planurile arhitectului François Mansart, după aceea castelul a fost neglijat.
În timpul Revoluției franceze a fost jefuit și distrus. Din anul 1845 a fost restaurat în mare parte, devenind model pentru celelalte castele de pe valea Loarei, ca de exemplu castelele Azay-le-Rideau, Chenonceau și Amboise. În prezent castelul este muzeu.

076_stdCastelul Cheverny este o proprietate impunătoare și a fost în aceeași familie de mai mult de șase secole . Cheverny a fost întotdeauna locuit si fiecare generație și a făcut un efort de a menține și de a se infrumuseta cu pasiune .
Din anul 1922 Cheverny este deschis pentru public . Astfel, vizitatorul poate aprecia splendoarea și bigatia vietii dintr-un castel . Proprietarii va invita sa descoperiti acest patrimoniu fantastic, de la parcul botanic în interiorul magnific al castelului , la canise si la expunerea Tintin din grădinile în pădure .
Mobilierul si decoratiunile interioare sunt remarcabil conservat .
Apartamentele private de la primul etaj transmit modul francez de viață : camera de naștere , grădiniță, sala de mese.
Dar multe alte comori pot fi găsite în Cheverny ca , de exemplu, un goblen din secolul al 17-lea se arată în sala de arme sau bustul lui Ludovic al XIV-lea in stil Boulle .
Castelul este înconjurat de un parc în stil englezesc format din cedri si tei uriasi, care au fost plantati între 1820 și 1860 de către Paul de Vibraye .
Vizavi de sala de trofeu veți găsi Orangeria, creata de Marchiza de Vibraye . Prin utilizarea diferitelor materiale oferă un amestec colorat de flori și legume .
Fiecare sezon afișează propriile culori , propriile sale produse și propriul parfum.

102_stdCastelul Chaumont sur Loire este unul dintre cele mai mari, cunoscute și vizitate castele de pe Valea Loarei. A fost construit in secolul 10 de catre Contele de Blois Eudes I ca fortareata, cu scopul de a proteja Blois de atacurile dusmanilor feudali si a fost in permanenta detinut de familia Amboise pentru urmatoarele 5 secole. Insa, ca multe din castelele de pe Valea Loarei, nu a supravietuit in forma initiala, pentru ca a fost ars pana la temelii in anul 1465 la ordinele lui Louis XI, care a vrut sa-l pedepseasca pe Piere d’Amboise pentru ca s-a razvratit impotriva regelui in timpul Ligii Binelui Public. Din fericire a fost reconstruit imediat dupa, intre anii 1468 si 1510.

167_stdCastelul Chenonceau este unul dintre cele mai celebre și admirate castele de pe Valea Loarei. A fost construit ca un pod peste raul Cher, un afluent al Loirei, pe locul unei mori fortificate. A fost supranumit castelul femeilor, datorată Dianei de Poitiers și Caterinei de Medici – personaje istorice feminine care și-au lăsat amprenta asupra lui.
Grădinile castelului Chenonceau sunt o mărturie remarcabilă a talentului și rafinamentului celor două doamne. Chiar de la realizarea lor, grădinile au reprezentat o parte esențială a castelului. Când Diane de Poitiers a primit în proprietate domeniul Chenonceau, în 1547, în jurul castelului nu exista decât o simplă grădină de legume. Cum locul nu era deloc potrivit pentru necesitățile curții, timp de 5 ani au fost făcute modificări, rezultatul fiind grădina care a primit numele creatoarei ei. În grădini sunt plantate mii de tufe ornamentale și sute de trandafiri cățărători sau obișnuiți. Pe domeniu sunt cultivate în jur de 40.000 de flori, plantate de două ori pe an, primăvara și vara. Mai mult, cele peste 70 de hectare de pădure creează fără dubiu decorul perfect pentru plimbări relaxante.
De-a lungul tufelor de trandafiri cățărători și a aleii maiestoase flancată de 16 portocali, vizitatorul descoperă bastimentul, turnul care în vremuri demult trecute adăpostea grajdurile regale; tot aici erau crescuți viermi de mătase aduși în Franța de Caterina de Medici. După aceasta, vizitatorul intră în curtea unei ferme din secolul al XVI-lea.În cele din urmă pașii îl duc în Grădina Florilor, unde sunt produse numeroase flori cu care se înfrumusețează glastrele din castel, turn și seră.Curtea fermei, construită în secolul al XVI-lea introduce vizitatorul în atmosfera filmelor istorice înainte de a pătrunde în Grădina Florilor.În fermă se gasește Atelierul Florilor, de unde vizitatorii pot cumpăra o mare varietate de flori sau alegem dintr-o gamă largă de aranjamente florale realizate de floriștii castelului.
De curând a fost reconstruit un labirint de grădină, după planurile Caterinei de Medici, în care rolul principal îl joacă arbuștii de Taxus baccatta. Locurile libere din labirint sunt umplute cu vaze decorative de metal.În centru se află un chioșc de grădină înălțat, construit de Arnaud de Saint Jouan, arhitectul șef al clădirilor istorice, care oferă o priveliște completă asupra întregii zone ale labirintului.Labirintul oferă și ocazia de a descoperi cariatidele adăugate de Caterina de Medici pe fațada castelului; la 300 de ani după ce au fost plasate pe castel, cariatidele au fost date jos și plasate în grădină, dar acum ele se află la locul lor inițial, grație arhitecților.
Aflată în partea de sus a castelului, grădina e protejată de eventualele inundații pentru că a fost construită pe o terasă ridicată. Considerată a fi un autentic “teatru” verde de peste 12.000 m², grădina lui Diane de Poitiers a fost construită conform unui plan foarte simplu: două alei diagonale se întalnesc pentru a forma patru triunghiuri; fiecare triunghi este împărțit în două, de alte alei.Farmecul grădinii vine atât din design-ul său cât și din plantele alese: pomi fructiferi, tufe rustice, căpșuni, violete și multe altele.
Castelul Chenonceau este locul de desfășurare a primei părți a romanului lui Honoré de Balzac (1841) “Caterina de Medici”, în care este menționat, în special, schimbul de castele care a avut loc între Diane de Poitiers, care a primit castelul Chaumont-sur-Loire și Caterina de Medici căreia Diane i-a oferit Chenonceau.

187_stdCastelul Amboise este situat in orașul Amboise, la confluența râurilor Loara si Masse.
Povestea castelului începe în secolul al XI-lea, când Foulques Nerra, conte de Anjou, a reconstruit fortăreața în stâncă ce fusese ridicată în imediata vecinătate a Loarei, ca punct strategic.Începând din secolul al XI-lea, trei fortărețe ridicate pe fluviu, lânga insula Saint Jean, au fost în stăpânirea puternicilor conți de Amboise, până la confiscarea lor de către Ludovic al VII-lea.Vecinătatea insulei a facilitat construirea unui pod cu mare importanța economică și militară.În secolul al XV-lea, Ludovic al XI-lea a făcut din Amboise reședința soției sale Charlotte de Savoie, care l-a născut aici pe viitorul Carol al VIII-lea în anul 1470.Acesta a copilărit în acest loc împreună cu sora sa, Anne de Beaujeu.La 13 ani a urcat pe tron și în 1492 a decis construirea unui nou și măreț castel.
La înapoierea din campania din Italia (1495), regele a adus nu numai prada de război, mobilier, tablouri, statui, ci și multe idei, precum și o echipă de 22 de meșteri constructori, sculptori, ebeniști si grădinari pentru a finaliza castelul si parcul în felul celor văzute în Italia, dar mai fastuos.Printre acești artiști italieni s-au numarat Fra Giocondo, Boccador si horticultorul italian Pacello de Mercogliano.
Carol al VIII-lea a murit în 1498, la vârsta de 28 de ani, fără a se bucura pe deplin de rezultatele eforturilor sale.L-a urmat vărul său Ludovic al XII-lea, dar apogeul istoric al castelului va fi atins sub Francisc I, vărul și totodata ginerele lui Ludovic al XII-lea.În 1515 acesta l-a invitat aici pe Leonardo da Vinci (artistul avea pe atunci 64 de ani), care și-a trăit ultimii ani și a și fost ingropat aici.
La începutul secolului al XVII-lea, castelul a devenit proprietatea lui Gaston d’Orleans, fratele regelui Ludovic al XIII lea. Ulterior, castelul a cărei măreție a început să pălească și-a schimbat foarte des proprietarii în funcție de capriciile Coroanei.Din păcate mulți dintre noii proprietari nu au dispus de mijloacele materiale necesare pentru a-l întreține, el devenind treptat o ruină. Ca urmare, în 1848, statul a readus castelul în proprietatea sa și l-a transformat în închisoare, aici fiind închis până în 1852, Abd El Kader.
În 1873, castelul a fost din nou restituit familiei d’Orleans care l-a transformat în azil de bătrâni.Apoi, la începutul secolului al XX-lea, Ruprich-Robert și urmașii săi au restaurat Amboise, redându-i a doua tinerețe. În zilele noastre castelul are aceeași măreție ca în perioada sa de glorie din secolele XV-XVI cu toate că el nu mai reprezintă decât o cincime din ceea ce era o dată.Acum, fosta fortăreață Amboise este proprietate de stat, căruia i-a fost oferit de contele de Paris, fiind gazda unor spectacole în stil renascentist, organizate periodic de oficialitățile locale.

246_stdCastelul Villandry are o renumita grădină, un adevarat mozaic viu, care a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru amenajarea grădinilor secole de-a randul. Aici se gaseste, pe lângă castelul cu acelaşi nume, o pădure şi un pavilion pentru oaspeţi, o grădină spaţioasă de apă, o grădină de legume, o grădină decorativă şi un labirint, precum şi un spaţiu în aer liber unde se susţin concerte – grădina muzicală. Chiar dacă s-a construit la 1536 şi s-a restaurat şi renovat succesiv, atât castelul, cât şi grădina păstrează trăsăturile clasice.
Mai toate castelele franţuzeşti se pot mândri cu mozaicuri vegetale. Însă, majoritatea lor combină mozaicul cu plantele decorative. La Villandry, o suprafaţă însemnată este acoperită de grădina de legume. Practic, mozaicul este un foarte elaborat gard viu care se întreţine cu măiestrie, iar în spaţiul interior se plantează legume variate. Se păstrează simetria şi efectul decorativ pentru toamnă-iarnă prin plantarea de varză, atât decorativă, cât şi varietăţile clasice pentru bucătărie.
Tot în zona grădinii de legume se află şi straturile special amenajate pentru plante aromatice, care vara, mai ales, prezintă un interes deosebit.
Pe lângă tufele de trandafiri căţărători (sub formă de arcade cu susţinere) sau crescuţi pe picior, găsiţi în grădinile decorative plante anuale cu frunziş atractiv şi flori contrastante, arbuşti pitici.

282_stdCastelul Azay le Rideau este fara indoiala o bijuterie a renasterii franceze. Este asezat pe o insula in mijlocul raului Indre, iar pana ajungi la podul ce-l leaga de mal esti deja cucerit de frumusetea-i arhitecturala.
Castelul a fost construit relativ repede, intre anii 1518 si 1527, de catre Gilles Berthelot, controlor de finante si trezorier al Frantei sub domnia lui Ludovic al XII lea. In urma unui scandal financiar, Gilles Berthelot este obligat sa fuga iar castelul este confiscat de catre urmasul regelui Ludovic al XII lea, François I. Acesta il da unui prieten de arme, Antoine Raffin, ai carui urmasi vor stapani castelul pana in secolul al XVIII lea. In timpul revolutiei franceze, castelul este cumparat de marchizul de Biencourt care ii reda lustrul de odinioara. In 1905, Azay le Rideau intra in proprietatea statului francez.

288_stdCastelul d’Usse este situat de-a lungul unuia dintre canalele râului Loire la sud de oraşul Tours. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de Castelul Frumoasei din padurea Adormita, pentru ca se spuen ca aici a locuit Charles Perrault in perioada cand a scris povestea sa. Castelul are stilul arhitectural medieval tarziu, care include numeroase turnuri rotunjite şi culori deschise. Este destul de mic si oferă o privelişte extraordinară asupra vaii Loarei. şi, prin urmare, doar o scurtă călătorie de-a lungul traseelor din jur este suficientă pentru a vă bucura de vederi fabuloase ale faţadelor, grădinilor, bazinelor de apă. Jumatate din castel este locuita de proprietarul sau, cealalta jumatate, in care se afla personaje de poveste din ceara, imbracate in costume de epoca, fiind deschisa publicului.

303_stdCastelul Chinon este una din resedintele regale care a adapostit, pentru o vreme, pe regele Carol al VII al Franței. Castelul, care domină râul Vienne, este situat pe ruinele unor fortificații romane. Aspectul actual este al unui castel în ruină, plin de romantism. Formidabila fortăreață medievală (aproximativ 40 m lungime și 100 m lățime) este opera succesivă a conților de Blois, conților de Anjou și apoi a Plantageneților. În acest castel, regele Carol al VII-lea a întâlnit-o prima dată pe Ioana d’Arc.

327_stdCastelul Montsoreau este renimit pentru povestea de dragoste imortalizata de Alexandre Dumas în romanul “Doamna de Montsoreau”. Montsoreau este un sătuc mic, încântător în regiunea istorică Anjou. Casele albe, așezate în terase pe deal, străduțele înguste, obloanele colorate, florile de la ferestre, Loara și confluența sa cu Vienne, castelul, vinurile savuroase, dar mai ales farmecul și șarmul deosebit au făcut ca Montosoreau să se claseze printre cele mai frumoase sate ale Franței.

356_stdCastelul Saumur situat la distanțată egala de Tours și Angers, după ce a fost teatrul unor înverșunate dispute între Casele Anjou și Blois, a devenit domeniu al coroanei Franței sub Philippe-Auguste (secolul al XII-lea).
Așezată pe un platou ce domină orașul și împrejurimile, reședința ducală mai păstrează și astăzi unele vestigii ale începuturilor sale: o deschizătură circulară în centrul curții interioare servea ca gură de ventilație pentru un străvechi tanc de apă utilizat în caz de incendiu. Micuța clădire și ingeniosul dispozitiv de scoatere a apei, anexate puțului de 60 m adâncime, pot fi înca admirate în aripa de sud-vest a castelului. Un masiv turn de observație domină celelalte clădiri, amintind că odată castelul înfrunta numeroase și grele bătălii.
Aspectul exterior sobru și impunător, zidurile crenelate, turnurile poligonale, contraforturile masive și, nu în ultimul rând, poziția sa dominatoare ne spun multe despre menirea mai puțin reconfortantă a castelului. Impresiile lăsate de aspectul extern, sunt răsturnate odată cu accesul în spațiile interioare. O scară monumentală ne conduce spre încăperile regale, acum transformate în Muzeul Artelor Decorative. Muzeul cuprinde Dormitoarele Regelui și ale Reginei, Capela, Coridorul Regelei Rene I, Camera Podoabelor și Camera de zi a Reginei.
Comorile din colecția Muzeului de Arte au o imensa valoare culturală și istorică, sunt uimitor de variate și nemaipomenit de frumoase. Mari tapițerii de Arras și Tournai, de Gobelins, Aubusson și Bruxelles ilustrează scene romantice sau cavalerești, imagini de vânătoare și de evenimente istorice, momente biblice și peisaje idilice. Pânze rare din secolul al XVII-lea, aparținând școlii lui Rubens, lui Clouet sau picturi pe lemn din școala olandeză sunt remarcabil completate de magnifice obiecte din ceramica de Nevers și Rouen. Delicate piese de porțelan francez (Limoges, Sèvres, Orléans, Paris, Chantilly, Vincennes, Saint-Cloud), cu puternice influențe orientale, stau alături de bijuterii din aur măiestrit confecționate la Paris și Saumur.
Două aripi ale castelului din Saumur sunt destinate Muzeului Calului. Aici, ofițerii ducilor de Anjou și-au amenajat un adevărat cartier general, transformat în zilele noastre într-un interesant muzeu de arme de cavalerie, harnașamente, obiecte destinate îngrijirii și apărării cailor.


377_stdCastelul Brissac
 este cunoscut ca „Gigantul Loarei”. Castelul are sapte etaje și peste 20o de camere! A a fost construit în secolul al XI-lea de catre Contele de Anjou. După victoria lui Filip al II-lea, proprietatea este dată lui Guillaume des Roches. La mijlocul secolului al 15-lea Pierre de Brézé, ministrul lui Carol al VII-lea și Ludovic al XI-lea a obținut proprietatea și a ridicat un castel medieval cu turnuri rotunde puternice. Două dintre ele flanchează încă și azi fațada principală, fiind printre puținele elemente care au mai rămas din clădirea din secolul al XV-lea. În anul 1465 Pierre de Breze moare în Bătălia de la Montlhéry și în 1502 familia Brézé a fost constrânsă să vândă castelul lui René de Cossé, șambelan a lui Carol al VIII-lea. Urmașii săi sunt pana in ziua de astazi proprietarii castelului Brissac. Carol al II-lea de Cosse-Brissac a fost în timpul războaielor religioase din Franța unul din liderii Ligii Catolice și din 1594 stathuder al Parisului. El a vrut să pună capăt războiului civil și l-a recunoscut pe Henric al IV-lea ca rege legitim al Franței. La 22 martie 1594, lăsându-i porțile deschise, i-a dat lui Henric al IV-lea posibilitatea de a ocupa orașul practic fără luptă. Drept mulțumire regele a ridicat în 1611 castelul Brissac ca ducat și i-a conferit lui Charles al II-lea gradul de Feldmareșal și Pair a Franței. De asemenea, i-a permis să reconstruiască castelul, care fusese puternic deteriorat în timpul războiului.


399_stdCastelul Angers
se afla in orasul Anger, pe o inaltime deasupra raului Maine. In secolul al 9-lea a ajuns in mainile familiei de Anjou, iar in secolul al 13-lea a fost construit castelul care poate fi vazut si azi. Avand aproape 600 m in circumferinta si fiind protejat de 17 turnuri masive, zidurile castelului ocupa 6,17 acri de teren (25000 mp). La origini, toate cele 17 turnuri aveau 40 m inaltime, dar majoritatea au fost miscorate pentru a putea fi folosite piese de artilerie. In momentul de fata Tour du Moulin este singurul turn care a ramas la dimensiunile originale.
405_stdCastelul este cunoscut in primul rand pentru Tapiseria Apocalipsei (Tapisserie de l’Apocalypse), comadata in 1373 de catre Louis I si realizata de pictorul Hennequin de Bruges si de Nicolas Bataille. La origini, aceasta consta din 7 parti, dar doar 6 se mai gasesc in castel azi. Ceea ce a ramas masoara 103 m lungime si 4,5 m inaltime. Pentru aceasta au fost folosite culori naturale si, ca o curiozitate, toata opera este reversibila, fiind identica pe ambele parti.

Mai multe poze de la Castelele de pe Valea Loirei

Foto: Dan si Roxana Mazilu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s