Chichen Itza

ChichenItzaChichén Itzá este o capodoperă a arhitecturii mesoamericane situata in inima junglei din Yucatan. Este monument UNESCO si, pe buna dreptate, este considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii!

Pentru „frumuseţea proporţiilor, rafinamentul construcţiei şi splendoarea sculpturilor decorative”, in anul 1988 UNESCO a inclus Chichén Itzá în lista patrimoniului universal.

Chichén Itzá inseamna in limba mayasa „La gura fântânii Itzá”. A fost ridicat de tribul mayas Itza in sec V, iar in perioada sa de glorie, a fost un oras imens, ce se intindea pe aproape 800 ha.

Se poate spune că povestea complexului de la Chichén Itzá surprinde două perioade mari: cea a secolelor V-X, când populaţia Itzá (un grup etnic Maya) dezvoltă un oraş în apropierea a două cenote-uri sacre (“chén”- peşteri sau gropi cu apă dulce, create prin eroziunea solului şi prăbuşirea lui), şi cea a secolelor XI-XIII, când, sub influenţă toltecă directă, are loc o întrepătrundere a stilului arhitectural din centrul Mexicului cu stilul Puuc. Războinicii tolteci au adus şi ritualuri pline de cruzime, în care sacrificiile umane deveniseră frecvente şi deosebit de elaborate.
Din epoca clasică, se păstrează câteva edificii impozante: Osuariul, Casa Căprioarei, Casa Roşie, Mânăstirea, Anexa, Biserica, Akab-Dzib, Caracol-ul sau Observatorul Astronomic. Aceste denumiri au fost date de către arheologi, pe baza specificului clădirilor şi a vestigiilor descoperite. De exemplu, piramida Osuariului mai poartă numele de “Mormântul Marelui Preot”, vorbind aşadar despre locul unde erau îngropaţi oamenii importanţi ai oraşului – preoţi sau demnitari.

Observatorul Astronomic, cea mai importantă structură din oraşul înfiinţat de Itzá, era folosit de către astronomii mayaşi în studierea astrelor. Patru orificii în pereţii camerei principale a turnului cilindric corespund celor patru puncte cardinale. Datele de echinocţiu şi solstiţiu se stabileau după lăţimea, mai mică sau mai mare, a liniei de lumină formată printr-o fantă anume a observatorului.

Chichén Itzá mayaşă-toltecă (secolele XI-XIV)
Piramida Kukulkán este înconjurată de mai multe construcţii deosebite, întinse prin vegetaţia junglei: înspre vest, Marea Curte pentru jocul cu mingea, Templul Jaguarilor, Templul Bărbosului, Platforma Craniilor şi Platforma Acvilelor; în nord, Platforma lui Venus; înspre est, Templul Războinicilor, Templul lui Chac-Mool, Grupul celor O Mie de Coloane, Piaţa şi alte câteva curţi de joc.

Cel mai mare şi mai impresionant teren de Pelota (curte pentru jocul cu mingea) din întreaga Mesoamerica, numită Gran Juego de Pelota, măsoară 168 m lungime şi 70 m lăţime, având forma literei “T” şi fiind compusă din patru impresionante platforme, corespunzătoare laturilor sale. De fapt, două ziduri paralele înalte de 8 m ocupă lungimea şi au prinse în partea superioară inele din piatră, frumos decorate cu sculpturi. Scenele imortalizate în reliefurile de pe pereţi arată jucătorii decapitaţi. În partidele ritualice, cele două echipe trebuie să paseze o minge din cauciuc dur, fără să o atingă cu mâna, astfel încît să reuşească trecerea ei printr-un inel de piatră, lovind-o cu genunchii sau coatele. Înfruntarea era cumplită, pe viaţă şi pe moarte. La finalul meciului, era cerută sacrificarea căpitanului şi a echipei învinse. (Unii ghizi povestesc că, de fapt, echipa câştigătoare era jertfită – bravii jucători se simţeau onoraţi să-şi dea viaţa pentru zeul lor.)
Acustica Marii Curţi face posibilă auzirea unei conversaţii din capătul opus, ceea ce slujea în trecut intereselor liderilor care asistau la jocurile cu mingea. Totodată, o bătaie din palme produce în partea cealaltă a lungimii curţii mai multe ecouri puternice, efectul sonor fiind de-a dreptul impresionant.

O pădure de coloane sculptate – Grupul celor o Mie de Coloane – ocupă o piaţă mare, de 142/155 m, amintind de un complex impozant, cu numeroase galerii, înglobând şi alte edificii adiacente.

O potecă pietruită, lungă de 300 m, uneşte piramida Kukulcán cu Cenotele Sacru, o mare fântână cu apă dulce, coborâtă la 24 m faţă de nivelul solului. Diametrul părţii superioare este de 60 m, iar adâncimea apei ajunge la 13 m. Fiindcă mayaşii credeau că zeul Chac trăieşte în cenote, ei utilizau această groapă uriaşă doar pentru ritualurile religioase, în care erau aruncate numeroase ofrande (bijuterii, pietre, lemn, scoici etc.). De fapt, marea lor majoritate aparţinea războinicilor, copiilor şi fetelor tinere, jertfiţi pentru zeu.

Pentru turistul simplu, vizitarea complexului arheologic Chichén Itzá se derulează asemenea unui film documentar despre civilizaţia Maya: un ghid pasionat descrie, în stil didactic, momentele istorice importante şi elementele de arhitectură, în timp ce imaginile piramidelor, a zidurilor cu mii de basoreliefuri şi a sculpturilor Şarpelui-cu-pene se succed paşnic pe fundalul cerului. Reconstituirile imaginare ale jocurilor cu mingea sau alte marilor ritualuri din jurul Piramidei Kukulkán la vremea echinocţiilor dau, măcar în parte, măsura frumuseţii şi cruzimii unei civilizaţii extraordinare, care desena harta stelelor, jertfea copii, făcea calcule matematice avansate, slujea zei neîndurători şi ridica în junglă oraşe minunate.

Informaţii practice
Noi am fost cu o excursie organizata. Vă recomandam să alegeţi un tur organizat, fiindcă preţurile sunt rezonabile (în jur de 50 dolari, în care se includ, de regulă, transportul cu autocar sau microbuz, vizitarea unui cenote, biletul de intrare în sit, un prânz tradiţional), iar serviciile – excelente.
Dacă aveţi norocul să nimeriţi aici chiar la echinocţiu, aşteptaţi-vă la o mulţime de oameni entuziasmaţi şi la un spectacol unic. În cazul în care vacanţa nu vi se potriveşte cu cele două date, puteţi vedea în fiecare seară un show special de lumini şi sunete, în jurul piramidei centrale (de la 7 p.m, toamna şi iarna; de la 8 p.m., primăvara şi vara).
Situl este deschis 365 zile pe an, de la 9 a.m până la 5 p.m., iar biletul simplu costă 98 pesos (inclusiv show-ul) – echivalentul a 7,5-8 dolari.
Un tur pe cont propriu poate fi interesant, centrul pentru vizitatori punând la dispoziţie audioghiduri şi hărţi ori broşuri. Panourile descriptive din incintă sunt în engleză, spaniolă şi mayaşă. Nu uitaţi două lucruri: să vă postaţi la capătul Marii Curţi şi să bateţi din palme, ca să auziţi ecourile; să vă aşezaţi cu faţa spre treptele dinspre nord ale Piramidei Kukulkán şi să bateţi din palme, din nou, pentru a afla “vocea” păsării quetzal. Această pasăre cu un penaj superb este astăzi simbolul naţional al Guatemalei; din păcate, este şi pe cale de dispariţie. Dar repetaţi micul experiment şi înregistraţi-l: prietenii nu vă vor crede şi vor spune că cineva stă ascuns în templul de pe piramidă şi dă drumul la o înregistrare, ca să păcălească turiştii naivi…
Mărimea apreciabilă a sitului (600 ha) şi clima tropicală impun o îmbrăcăminte lejeră, încălţăminte confortabilă şi rezerve de apă. Veţi găsi în interior şi locuri de odihnă, şi suveniruri de toate felurile.

Sursa: Descopera.ro | Foto: Tabere cu Suflet

One thought on “Chichen Itza

  1. Pingback: Tulum | In Jurul Lumii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s