Tulum

taberecusuflet-0077-2Tulum este unul dintre cele mai frumoase orase mayase din peninsula Yucatan – o cetate agatata de stanci, deasupra marii Caraibilor, cu o multime de povesti ce, parca, dau viata pietrelor! Chiar daca nu este la fel de grandios precum Chichen Itza, nu este de mirare ca noua ne-a placut cel putin la fel de mult!

Iata cateva lucruri interesante despre Tulum, descoperite pe siteul lui Costi Gurgu.

“Tulum, cetatea care pazea trecerea barcilor si a triremelor din America de Nord si Centrala spre America de Sud. Era punctul de vama al mayasilor. O cetate pe buza marii, al carei templu inchinat lui Kukulcan slujea si de semnal pentru navigatia maritima, precum un far. Iar dreptul barcilor sa treaca de cetate insemna de fapt ca li se arata locul prin care puteau sa treaca prin marea bariera de corali. Altfel, pe o distanta de citeva sute de kilometri nu aveai nici o sansa sa treci de recif.
A doua mare bariera de corali dupa cea din Australia, se intinde de-a lungul costei Yucatanului pe citeva sute de kilometri, la citiva kilometri in larg. Cu 3-4 mii de ani in urma, mayasii au taiat o trecere in aceasta bariera naturala, fara unelte din metal, fara aparate de respirat sub apa. Trecerea este taiata intr-o suprafata perfecta, ca o structura artificiala, fara corali rupti, margini zdrentuite si altele. Inginerii moderni estimeaza ca o astfel de operatiune ar costa citeva milioane de dolari in zilele noastre si ar necesita ajutorul celor mai buni profesionisti pentru a garanta ca trecerea este exact de dimensiunea necesara celui mai mare vas mesoamerican si nu mai mare, pentru a nu permite unei flote sa treaca. Sa garanteze ca ulterior va avea peretii perfect drepti si netezi, fara virfuri taioase care ar putea agata vreo barca si i-ar putea gaurii lemnul. O alta minune a lumii mayase.

In Tulum s-a descoperit cel mai vechi templu dublu al civilizatiei mayase. Un templu al zeitatilor cerului, in interiorul caruia este construit un templu al zeitatilor subpamintene. In interiorul caruia este intrarea intr-o cenota, acestea fiind considerate porti spre lumea de apoi.

Tulum este primul semn al civilizatiei maya vazut de spanioli de pe mare. Este locul unde au pus piciorul pe pamint mayas si si-au inceput aventura. Este locul unde Kukulcan, eroul civilizator care a intemeiat stralucita si misterioasa cultura maya, i-a adus si sfirsitul prin legenda pe care a intretinut-o de-a lungul mileniilor, ca zeii albi se vor intoarce si-i vor conduce pe mayasi intr-o noua epoca de iluminare.
Zeii albi intruchipati de spanioli au considerat ca mayasii se inchinau la diavol, pentru ca zeitatea lor centrala era un sarpe cu pene si atunci preotul Franciscan Diego de Landa, a poruncit arderea tuturor scrierilor mayase. Odata ce a fost sigur ca ars totul, a poruncit vinarea tuturor mayasilor care stiau sa scrie. I-a ars pe toti pe rug. Se spune ca civilizatia maya si-a pierdut scrisul in 30 de ani, timpul necesar pentru a-i arde pe toti intelectualii. In al 31-lea an, ea a incetat sa mai existe ca civilizatie, fara scrieri si oameni care sa-i cunoasca cultura si istoria. Din fericire, acelasi preot a pastrat patru codexuri, patru carti, patru parti ale enciclopediei culturii mayase. Pe trei le-a oferit cadou regelui Spaniei, Frantei si imparatului Austriei si pe a patra a pastrat-o ca sa-si scrie tratatul de cultura mayasa—Relacion de cosas de Yucatan, una dintre operele fundamentale la ora actuala pentru intelegerea acestei culturi. Lucrare pentru care insa, in mod ironic, a fost acuzat si judecat de inchizitie.
Nu mai exista astazi decit cele trei carti oferite cadou—The Grolier Codex, The Paris Codex si The Dresden Codex, precum si citeva pagini din codexul pe care si-l pastrase pentru el.

Mayasii sint una din cele trei civilizatii care au inventat scrisul, fiecare independent de celelalte: scrierea cuneiforma a sumerienilor, alfabetul chinezesc si scrierea duala a mayasilor. O data certa a acestei inventii este nesigura, dar se estimeaza dupa ultimile dovezi arheologice ca mayasii aveau un sistem de scris acum 2500 de ani. Toate celelalte scrieri au derivat din aceste prime trei forme. Dar mayasii sint singurii care au dezvoltat nu un singur sistem de scris, ci doua sisteme folosite pentru scopuri diferite. Un scris alfabetic denumit Ch’olan Mayan, care foloseste litere si simboluri pentru punctuatie (nu mai putin de 800 de semne, spre deosebire de alfabetul nostru cu 26 de semne) si era folosit pentru scrierea comuna, in comert, mesagerie si administratie si un scris “de prestigiu” sau de “limbaj inalt”, denumit Ch’olti’an, care este sub forma de hieroglife (precum la egipteni) si era folosit numai de catre elite si de catre preoti pentru scopuri ceremoniale, declaratii regale si pentru inscriptii in arhitectura templelor si a palatelor. Este scrisul la care am avut acces imediat prin studierea frescelor ruinelor si care vorbeste despre mitologia lor, despre legendele lor si despre povestile de eroism si sacrificiu ale elitelor. Din pacate insa, codexurile, cartile care contineau stiinta si istoria mayasa erau pe hirtie, in scriere comuna.”

Langa Tulum se afla Gran Cenote, un sistem de de pesteri subacvatice ce se iontinde pe o suprafata foarte mare. Iata ce spune Costi: “Se pare ca intreg Yucatanul este ca o coaja de calcar intinsa deasupra unui fagure format din mii de lacuri subterane. Apa este rece si limpede si fundul lacului se pierde in adincime sub scoarta pamintului. Radacinile copacilor atirna deasupra apei precum pletele unei babe.”

Sursa: vyrclozone.wordpress.com

Foto: Tabere cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s