Uxmal – Piramida Piticului

taberecusuflet-0427Piramida Piticului (sau a Magicianului) de la Uxmal, este una dintre cele mai misterioase constructii mayase din intregul Yucatan. Legenda spune că piramida a fost construită într-o noapte, de un pitic, ajutat de mama sa, o vrăjitoare.

În realitate, Piramida Piticului  a fost construită între secolele VII şi X, în vechiul oraş maiaş Uxmal din peninsula Yucatan. Cercetările arheologice au aratat că Piramida este compusă din cinci structuri suprapuse. Situată în centrul sitului argheologic, Piramida are o înălţimea de 38 m si o scară de acces cu 90 de trepte si o înclinaţie foarte mare, de 60°. Dedicată zeului Itzamna, templul mai este cunoscut sub denumirea de Piramida Magicianului.
In partea de sus a Piramidei se afla Templul zeului Itzamna, construit in asa fel incat o bataie de plame la baza piramidei, genereaza un ecou puternic in templu!

In afara de Piramida Piticului, la Uxmal se gasesc alte cateva constructii remarcabile, demne de admirat intr-o zi insorita: Palatul Guvernatorului, Manastirea de Maici si Terenul de Pelota.

Dupa Uxmal, o idee binevenita, mai ales intr-o zi calduroasa, este sa explorezi cenotele Cuzama. Sunt 3 cenote interesante, putin cunoscute si, de aceea, fara asa de multi turisti. Accesul la cenote se face cu un vagonet pe sine, tras de cai!


Foto: Tabere cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s