Palenque

taberecusuflet-0641Pe inaltimile unor munti misteriosi si inconjurat de o jungla deasa, se afla orasul antic Palenque – unul dintre cele mai impresionante sisteme de ruine maiase din intregul Mexic.

Palenque este situat in sudul Mexicului, la granita cu Guatemala. Cu toate ca situl arheologic este unul de dimensiuni medii, fiind mai mic decat siturile de la Tikal sau Copan, el contine unele dintre cele mai bune exemple de arhitectura, sculptura, acoperisuri specific maiase si alte basoreliefuri pe care le-a lasat mostenire civilizatia maya.

Orasul Palenque era de mult abandonat in momentul in care spaniolii au debarcat in Chiapas. Primul european care a vizitat locul si a scris si un articol despre acesta a fost parintele Pedro Lorenzo de Nada, in anul 1567.

La acea data, localnicii il numeau “Otolum”, adica “Pamant cu case puternice”, ceea ce l-a facut pe Lorenzo sa il traduca brutal in spaniola, rezultand astfel “Palenque”, adica “Fortificatie”. Noul nume de “Palenque” va fi preluat si de orasul ce se va inchega la poalele muntelui, peste o parte din ruinele maiase marginase sitului de mai sus. Orasul se numeste astazi Santo Domingo del Palenque.

Orasul Palenque a cunoscut maiasilor sub denumirea de “Lakam Ha”, ceea ce ar insemna “Marea Apa”, a fost construit intr-un loc foarte dramatic, inconjurat de munti, de cascade puternice si de o jungla deasa.

Spre deosebire de celelalte orase maiase, orasul Palenque s-a bucurat de o cantitate mare de apa, care era controlata printr-un sistem elaborat de apeducte. Datorita acestora a luat nastere si denumirea maiasa a orasului. Numele acvatic se leaga bineinteles si de numeroasele izvoare si cascade ce impanzesc zona.

Palenque a fost capitala marelui stat maias clasic numit “B’aakal” sau “B’aak”, nume ce s-ar traduce prin “Os”. Aceasta reiese din indiciile inscriptionate pe Templul central al orasului.

Monumentalele temple din piatra aflata in Palenque sunt renumite in primul rand pentru arhitectura lor sofisticata si pentru sculpturile cu care sunt impodobite. Acestea sunt si mai apreciate de arheologi si istorici pentru cantitatea imensa de informatii aflata in inscriptiile de pe pereti si de pe pietrele decorative. Pe baza acestor inscriptii s-a putut scrie istoria unei lumi de mult uitata.

Istoria de aur a orasului Palenque este situata in Perioada Clasica a civilizatiei Maya, adica intre anii 300-900 d.Hr. In aceasta perioada, orasul devine un important centru ceremonial.

Ridicarea orasului Palenque, situata si mai concret intre anii 600 si 700, se datoreaza regelui maias Pakal si fiului acestuia, Chan-Bahlum, sub care s-au ridicat majoritatea templelor si cladiriloe importante din Palenque.

De-alungul secolului al VIII-lea, statul B’aakal a trecut printr-o perioada de declin, asemenea si celorlalte state maiase. Dupa anii 800 nu a mai existat o civilizatie de elita in stat, care sa ridice noi edificii sau care sa sustina coloana maiasa.

La Palenque, viata a fost continuata inca vreo cateva generatii de o populatie ce se indeletnicea cu agricultura. Dupa aceasta, locul a fost complet abandonat si acoperit usor usor de padurea plina de viata.

Districtul a fost populat foarte slab in anul 1520, cand spaniolii au ajuns in aceste locuri. Dupa ani indelungati de zvonuri si ipoteze in legatura cu un oras pierdut din jungla, ruinele acestuia au fost vizitate pentru prima data in anul 1773 de catre fratele preotului Catedralei din San Cristobal.

In anul 1786, monarhia spaniola a ordonat ca intregul sit sa fie scotocit de-a binelea in privinta gasirii de aur si comori. Acest lucru a fost realizat cu mana de lucru a localnicilor, fiind folosite tarnacoape. Rezultatele acestei actiuni intristeaza si astazi, mai ales in ce priveste cladirea Palatului maias.

Cand John Stephens a vizitat pentru prima data locul, in anul 1840, ruinele erau in mare parte acoperite de pamantul depus de-alungul secolelor si de bolta groasa a junglei ce le inconjura.

Templul central a fost curatat, insa, cu toate acestea, jungla plina de forta inca incojoara locul si multe alte temple neexcavate. Aceste temple nescoase inca la lumina pot fi insa observate printre frunze, sub stratul gros de plante.

Palatul, care este mai degraba un intreg complex de cladiri si curti adiacente legate intre ele, a fost construit de-alungul mai multor generatii, pe trepte de relief artificiale. Cladirile Palatului gazduiesc multe sculpturi fine si basoreliefuri. Cel mai apreciat detaliu al Palatului este turnul cu patru etaje.

Templul Inscriptiilor a fost inceput, probabil, in anul 675, avand drept scop funeraliile regelui. Acesta a devenit monumentul funerar al lui K’inich Janaab’ Pakal. Structura masiva a Templului pastreaza al doilea dintre cele mai lungi texte scrise vreodata cu hieroglife in lumea maiasa. Templul Inscriptiilor inregistreaza aproximativ 180 de ani din istoria orasului – de la al IV-lea la al XII-lea K’atun. Dintre acestea, panourile ce descriu arborele genealogic al regelui Pakal, au fost expuse la Muzeul National de Antropologie din Mexic.

Punctul central al inregistrarilor narative din templu il constituie ritualurile de la sfarsitul perioadei de domnie a regelui K’inich Janaab’ Pakal’s K’atun. Acestea puneau accent pe icoana zeitatilor protectoare ale orasului, cunoscute cu denumirea prozaica de Triada din Palenque sau, in mod individual, GI, GII si GIII.

In anul 1952 Alberto Ruz Lhuillier a indepartat o placa de piatra din podeaua camerei din spate a templului si a gasit un pasaj lung cu multe trepte (umplut sau acoperit de catre maiasi cu putin inainte de abandonarea orasului si redeschis de catre arheologi) care duce la mormantul regelui Pakal. Descoperitorul acestuia este inmormantat de cealalta parte a piramidei.

Desi mormantul este inchis publicului, iar o mare parte a acestuia a fost deja mutata in Mexico City, pentru pastrare, acesta ramane remarcabil. Cel mai impresionant detaliu este sarcofagul sculptat si de mari dimensiuni al acestuia. De asemenea, de o inestimabila valoare sunt si bogatele ornamente ce l-au insotit pe Pakal si sculptura in stocatura a peretilor mormantului.

Acesta este singurul templu maias funerar din Mexic. Un detaliu unic aflat la mormantul lui Pakal este psihoduct-ul (the psycoduct), care duce de la mormant de-alungul scarilor, in sus, pana la o mica gaura facuta in placa de piatra ce acoperea intrarea acestuia.

Este posibil ca psihoduct-ul sa fie legat de credinta maiasilor in iesirea sufletului din trup. Eshatologia maiasa spune ca sufletul iese din trup si se inalta de la acesta, astfel are nevoie de o mica fereastra in mormant sau camera funerara. Astfel de psihoducturi au fost gasite si in piramidele egiptene.

Iconografia mormantului in infatiseaza pe Pakal investmantat si in pozitia uneia dintre manifestarile zeului Porumb care iese din pantecele lumii de sub pamant.

La dreapta Templului Inscriptiilor se afla Templul 13, in care arheologii au gasit de curand mormantul bogat incarcat al unei alte persoane de seama. Acesta era insotit si de o femeie si un adolescent.

Templul Crucii, Templul Soarelui si Templul Crucii Infrunzite sunt o serie de temple de multumire, ridicate in varful unor piramide de trepte, fiecare dintre ele avand in interior un foarte elaborat sistem de sculptura in relief. Acesta infatiseaza doua figurine inaltand obiecte de ritual si efigii unei icoane centrale.

Aceste temple au primit denumirile actuale de la primii exploratori ce le-au cercetat. Cele doua imagini cruciforme din relieful lor infatiseaza de fapt Pomul Creatiei din centrul lumii, descris detaliat in mitologia maiasa.

Templul Leului se afla la o distanta de aproximativ 200 de metri de grupul central de temple. Acesta isi trage numele de la elaboratul basorelief sculptat in care ni se infatiseaza un rege sezand pe un tron in forma de jaguar.

Templul Contelui este un alt templu elegant dintre templele clasice aflate in Palenque. Acesta isi trage numele de la faptul ca primul explorator, Jean Frederic Waldeck a locuit in acesta pentru un timp oarecare. Waldeck se prezenta ca fiind conte.

O alta atractie a orasului este apeductul, care este construit din blocuri masive de piatra pe bolti inalte de 3 metri. Acesta poarta raul Otulum pe dedesubtul pietei centrale din Palenque.

Pe langa marile temple ale orasului, in Palenque se mai gasesc si multe alte templu mai mici, morminte, case rezidentiale ale localnicilor bogati. In apropierea orasului se mai gaseste si o gradina curte de dimensiuni mari, in care se juca traditionalul joc numit Ballgame. De asemenea, tot in apropiere de oras se gaseste si un pod peste raul Otulum.

Palenque este probabil una dintre cele mai studiate si descrise vetre maiase. Aici au fost intrepinse o multime de cercetari si sapaturi de-alungul timpului. Numerosi cercetatori si-au petrecut mare parte a vietii cu gandul si lucrarea la Palenque.

Arheologii au estimat ca in Palenque excavarile si cercetarile s-au intins doar pe o proportie de 35% din intregul complex maias de odinioara. Alti arheologi sunt de parere ca doar 5% din intregul complex Palenque a fost scos la lumina. Restul de temple si cladiri, intinse sub greutatea junglei, asteapta linistite lumina.

Cea mai mare parte a inceputului istoriei clasice a civilizatiei maiase de aici isi asteapta inca cercetatorii. In orice caz, din informatiile stranse pana la aceasta ora, orasul Palenque a fost mai mult decat se stie si mai mult decat s-a descoperit momentan.

Foto: Tabere cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s